Alle enkeltpersoner og firmaer som skal betale skatt til Spania, er nødt til å registrere seg i det spanske skattesystemet og få et registreringsnummer (NIE). Dette kan kan innebære noen timer i kø utenfor en spansk politistasjon.
Norge, som deltager i EEC (European Economic Area) stiller på lik linje som alle andre EU-borgere og fritt bo og jobbe i Spania uten å registrere seg som resident dersom man ikke oppholder seg i landet mer enn tre måneder av gangen. For å registrere seg i det spanske skattesystemet trenger man derfor ikke å være resident i Spania – norsk pass er tilstrekkelig som ID.
NIE – hva trenger jeg det til?
- Typiske områder hvor man får bruk for NIE i Spania:
- Ansettelse i en spanskregistrert bedrift
- Kjøp av bolig/eiendom
- Kjøp av bil
- Åpne bankkonto
Registreringen
Selve registreringen gjør du unna på en spansk politistasjon. Du trenger å fylle ut to identiske skjemaer som du får utdelt. Etter å ha fyllt ut skjemaet, leverer du det samme sted sammen med en kopi av passet (husk å ha med det originale passet). Du får det ene skjemaet stemplet i retur, og deretter går det inntill 40 dager før du får ditt registreringsnummer i posten (til adressen du oppgav på skjemaet).
Et par gode råd
Det er alltid lange køer når det gjelder alle byråkratiske prosesser som utlendinger må gjennom, spesiellt i de store byene. Regn med å stå et par timer i kø, og vær derfor nøye med å ha med alle nødvendige papirer. Dersom ikke allt er korrekt er det tilbake i rekken og nye timer med kø. De tillater ikke at du fyller ut skjemaene inne i lokalet.
Sjekk ut innenriksministeriet for siste oppdatering om registreringsprosessen (spansk):
Det finnes ikke noe kø-lapp system, så det er nødvendig å stå fysisk i køen helt til du kommer frem til skranken. Ta med deg en klappstol dersom du er dårlig til bens, eller en god bok dersom du er av den utålmodige typen. Politiet gjør som regel allt de kan for å diskriminere de fra mer fjerntliggende land så det er ikke uvanlig at de plukker ut EU-innbyggere, og lar de gå foran de andre. Selv om køen ofte ser avskrekkende lang ut (jeg for min del talte 150 mennesker foran meg) og strekker seg over flere gatekvartaler går den forbausende nok rimelig greit fremover (det er omtrent som å gå stå i kø på vinmonopolet på Oslo City på nyttårsaften).
Disse er erfaringene er hentet fra Madrid, men det kan godt hende at det spanske politiet er mer service-vennlig andre steder i Spania.
Hjelp til å registrere seg
Det er helt vanlig å benytte seg av hjelp til å ta seg av det spanske byråkratiet. De fleste byer i Spania har denne typen «fiksere» som tar seg av allt det praktiske. Det kan gjerne være advokatkontorer eller service-bedrifter som har spesialisert seg på å hjelpe utlendinger med praktiske utfordringer i begynnelsen. Prisen blir avtalt på forhånd, og det er gjerne ikke dyrt tatt i betraktning allt stresset du ville hatt dersom du skulle gjort allt selv. Sjekk gjerne med nordmenn som allerede bor i området du skal bosette deg for å finne et pålitelig firma.