5
Internett i Spania
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Tilgang til internett i Spania

Internett kan være en billig og enkel måte å holde kontakten med de der hjemme i Norge. MSN, Yahoo Messenger, Webcamera, mIrc, Skype, Hotmail er noen av tjenestene man kan benytte. Vi ser nærmere på hvilke muligheter man har til koble seg opp og komme online, uten å innstallere fasttelefon og ADSL hjemme i leiligheten.

 

internett i spania

Internettcafeer

De siste årene har det dukket opp en rekke små privateide ”datasaler” (locutorios) som tilbyr billige internasjonale telefonsamtaler og internetttilgang. Prisene på internettilgang varierer fra under 1 EUR til over 4 EUR per time, ofte avhengig av kvaliteten på datautstyret, men sjekk prisene flere steder. Dersom du skal benytte disketter eller har ekstra behov (f.eks. brenne Cder) lønner det seg å sjekke på forhånd hvilke muligheter som finnes.

Det samme gjelder dersom du er avhengig av visse programmer, f.eks. MS Office, så spør hva slags programmer de har. De billigste stedene har ofte dårlig virus-beskyttelse, så vær forsiktig med hva slags filer som du laster ned til disse datamaskinene og hva slags passord du oppgir. Vær forsiktig med å benytte nettbanken og visatransaksjoner når du er på denne typer steder. Det finnes programmer som gjør det svært enkelt for de med tilgang til Pcen å registrere all informasjon du gir fra deg, f.eks. alle tastetrykkene du utfører.

Du betaler som regel på forhånd, og får deretter utlevert en utskrift med brukernavn og passord som du bruker for å logge på en av datamaskinene. Denne tilgangen varer så lenge du har kjøpt tid til å være innlogget og du kan logge deg av, og komme tilbake en annen dag og fortsette på samme brukerID.

For deg  som ønsker å holde de faste utgiftene på et minimum eller ikke har behov for å være så lenge på nettet er internettcafeer et alternativ. En ulempe er at du ikke har noe norsk keyboard, så du går glipp av bokstavene Æ, Ø og Å. ADSL koster rundt EUR 60 per måned, og de billigste internettcafeene koster rundt 1,50 EUR per time så det er et enkelt regnestykke å finne ut hva som lønner seg – det kommer helt enkelt an på hvor mye du surfer på nettbølgene og hva slags behov ellers du har.

 

Internett via Laptop og Wi-Fi

Trådløse nett kommer mer og mer i vinden, også i Spania. Det er enkelt, billig og sexy. Du kan benytte din egen laptop, er ikke avhengig av kabler og kan bevege deg fritt rundt ved å logge deg av og på når du ønsker det. Tilbudet blir mer og mer utbredt i byene, og enkelte serveringsteder tilbyr sågar gratis oppkopling – allt du trenger er et kort i laptop’en din som takler Wi-Fi (standard i de fleste nye maskiner). Du kan ofte kjøpe tilgang som kan benyttes i flere forskjellige byer, så dersom du er mye ute og reiser er dette et godt alternativ. Prisene varierer, men blir billigere detso større kvantum tid du kjøper: En måneds oppkopling fra Spoti ligger på EUR 28. Kjøper du en og en time koster det EUR 2,5 per time. Utviklingen innen trådløse nett går raskt, og det går nok ikke lang tid før vi kan koble oss opp hvor som helst og når som helst med snertne bærbare maskiner, uten å bruke den dyre mobil-oppkoblingen.

Dersom du allerede har en ADSL-oppkpobling hjemme er det nå blitt både enklelt og billig å lage seg sitt eget trådløse nett. En veldig grei løsning dersom man ønsker å koble flere PC er sammen f.eks. fordi flere kan være på internett samtidig, eller for å spille online spill mot hverandre.

Dersom dette ikke er noe for deg, og heller vil sette opp internett hjemme i stua, kan du lese denne artikkelen om fasttelefon og ADSL.

mobil i spania
Les mer om fasttelefon i Spania

fasttelefon
Les mer om mobiltelefon i Spania

 

Linker til Spania

 

 

© 2006 - Spanialink