5
telefon spania
   
Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Telefon og ADSL i Spania

 Føler du deg isolert og savner stemmen til familie og venner i Norge? Her får du litt nyttig info om hvordan du kobler opp telefon og ADSL i Spania.

 

telefon i spania

Prosessen med å koble opp fasttelefon fungerer på mange måter på samme måte som i Norge. Dersom du vil installere en ny linje må du ringe til det statlige Telefonica (tilsvarer Telenor i Norge), som etter en viss tid vil komme og gjøre jobben. Dette tar gjerne flere uker.

-         For en ny linje betaler du rundt 110 Euro (installasjonsavgift).

-         Månedlig avgift er rundt 40 Euro.

-         Dersom du ikke er resident, krever de et depositum på 200 Euro.

-         Klarer du å få overført en eksisterende linje til ditt navn, betaler du mindre, rundt 40 Euro i installasjonsavgift.

Installasjon av telefon i Spania

 

For å innstallere en telefonlinje eller åpne en eksisterende linje, kan du gå til ditt lokale Telefónica-kontor. Telefónika har et Oficina Comercial i hver provins eller et Oficina de Atención al Usuario. Du må ta med passet eller resident-kortet (residencia), adressebevis (f.eks. en elektrisitets-regning med ditt navn og adresse), og en kopi av skjøtet på eiendommen (escritura) eller husleiekontrakten.

Alternativt kan du ringe Telefónica (1004) eller fylle i et skjema online (www.telefonica.es).

Ringe med fasttelefon

Hver provins i Spania har sin egen kode (prefijo eller códigos territoriales). Alle nummer har ni siffer, inkludert koden for området som alltid må slås enten man ringer lokalt eller ringer Spania fra utlandet.

Når man ringer innenlands i den samme provinsen, f.eks. til et nummer med den samme provins-koden, må man inkludere koden. Det samme gjelder når man ringer internasjonalt til Spania (tidligere ble det første sifferet, f.eks. 9 sløyfet).

Slå 00 først for å ringe internasjonal fra Spania og for å få en internasjonal linje, deretter slå landskoden, f.eks. 44 for Storbrittania, område-koden uten den første nullen, og deretter abbonentens nummer. For å ringe til land som ikke har internasjonal direkte oppkopling (IDD), må man ringe 9198 for Europeiske land pluss Algeria, Libanon, Syria og Tunisia, og 9191 for andre land.

Dersom du får en innspillt melding etter at nummeret er slått, kan det f.eks. være for å fortelle deg at alle linjer opptatt, og at du kan prøve igjen senere. Meldingen også være at nummeret du har slått ikke eksisterer (el número marcado no existe).

Den vanligste måten å svare telefonen i Spania, er ved å si diga eller dígame (”værsågod”). Den som ringer sier ofte oiga (”hør her”). En telefon(samtale) er una llamada og å ringe er llamar.

Det er fri konkurranse på telemarkedet slik som i Norge, og et mylder av operatører og priser. Tele2 og ACN er to av Telefonicas konkurrenter som det kan være verdt å sjekke ut.

Forhåndsbetalte ringekort for fasttelefon er et godt alternativ dersom du ringer mye til utlandet. Dersom du bruker disse, kan du ringe for godt under 10 Cents per minutt til Norge og en rekke andre land. Du får kjøpt de en rekke steder, f.eks på internettcaffer.

Internett via fastlinje: Koster ingenting å koble seg opp, men du betaler lokal telefontakst per tellerskritt. Hastigheten på denne forbindelsen ligger på 56kbs.

 

ADSL i Spania:

For å benytte deg av ADSL må du først ha en fastlinje (se ovenfor). Deretter kan du selv velge hvilken ADSL-leverandør du ønsker å bruke. Prisene varierer ut i fra hastigheten på forbindelsen. For Telefonica sin del, vil en standard pakke koste rundt 40 Euro i måneden pluss et tilsvarende beløp for installasjonen. Du får gjerne et gratis modem med på kjøpet. Hastigheten for dette eksempelet er 512 kbs.

Du sparer gjerne rundt 10 Euro i månedelig avgift på å bruke en av konkurrentene, f.eks. Wanadoo.es eller Ya.com.  Fordelen med ADSL er selvfølgelig at du kan surfe hele døgnet til en fastpris, samt at hastigheten er langt høyrere enn via vanlig telefonlinje.

Nyttige Linker:

ADSL-tilbydere: http://www.ciao.es/ADSL_31206_3

Telefonica: http://www.telefonica.es/

Ganado: http://www.wanadoo.es/

Tele2: http://www.tele2.es/

Mobil-tilbydere: http://www.ciao.es/Telefonia_Movil_12663_3

 

fasttelefon
Les mer om mobiltelefon i Spania

mobil
Les mer om internett og Wi-Fi i Spania

 

 Linker til Spania

 

 

 

2006 - Spanialink