5
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn
 

7 råd for trygg ferie i Spania - hvordan unngå tyveri

Veskenapping og tyverier er en del av hverdagen i turistområdene i Spania, og dersom du ikke er oppmerksom på farene, kan du bli et lett offer. De fleste ”triksene” høres kanskje enkle ut, men befinner du deg midt i kaoset på undergrunnsbanen kan de være lette å glemme.

trygg ferie
  • Kroppspråket forteller allt om deg. En griserosa nordmann som står og myser i alle retninger med kartet oppslått i full bredde ved siden av et monument kan virke som et fristende bytte. Planlegg på forhånd hvor du skal gå og vær selvsikker, så vil automatisk færre lommetyver bli tiltrukket.
  • Ha kun med deg en begrenset mengde kontanter i lommeboken, passet og kun ett kredittkort når du beveger deg utenfor hotellet. Skulle noen stjele fra deg, vil de få med seg et magert utbytte.

 

  • Forberedelse: Før du reiser bør du skrive ned alle telefonnummer for å ha muligheten til å få sperret VISA/MASTERCARD kortene dine så fort som mulig, gjør det samme for å få sperret mobiltelefonen. Telefonnummerne til den norske ambassaden, spansk politi og norsk politi kan også være greie å ha. Oppbevar nummerne et annet sted enn i lommeboken. Ta også en kopi av passet og flybillettene på forhånd.
  • Et pengebelte under klærne er den beste løsningen for å ha et alternativt trygt sted å oppbevare pengene og kredittkortene. Kommer du f.eks. med hendene fulle av bagasje inn på Metroen i Madrid eller Barcelona midt i rushet har du så og si ingen kontroll dersom noen skulle snike en hånd innenfor jakken. Husk at alltid står en ”velkomstdelegasjon” og venter på naive turister på jernbaner, flyplasser og metrostasjoner med mange langveisfarende.
  • Beveger du deg på steder med stor trengsel, f.eks. på markeder og undergrunnsstasjoner kan du nesten være sikker på å bli ranet dersom du ikke har tatt dine forhåndsregler. Ha kun noen få sedler i lommen, resten må oppbevares innenfor klærne og ikke i utvendige lommer/vesker.
  • Lommetyver operer som oftest i team eller grupper med en høy grad av usynlighet. Ikke undervurder deres dyktighet, eller føl deg sikker på at du vil ha full kontroll. Den mest vanlige metoden er at en del av ”teamet” trekker til seg oppmerksomheten din, mens en annen sniker til seg verdisakene dine. Dette kan utføres på mange måter, og du kan aldri vite hvem tyven er; det kan være en kvinne, en mann i dress, et barn – oppfinnsomheten er stor.
  • Dersom du skulle komme opp i en truende situasjon, GI DEM PENGENE DINE. Din sikkerhet er viktigere enn reisekassens.

Nødnummer i Spania:

Politi: 091 eller 092

Brannvesen: 080

Lege/Ambulanse: 061

Les mer om Det Norske Utenriksdepartementets råd for reisende til utlandet

Les mer om US Department of States anbefalinger for reisende til Spania

 

 

 

Flere ressurser på Spanialink:

helseforsikring
Vi har sett nærmere på helseforsikring i utlandet. Hva bør du du se etter og hvilken type forsikring er riktig for deg? Det finnes en rekke produkter på markedet, og det er ofte mange sider med villkår å lese.

pensjon i spania
Les mer om pensjonen din

 

Tilbake til Hovedsiden

spanialink

 

© 2006 - Spanialink