5
Spansk mat
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Middelhavsdietten: Det Spanske mat-paradiset

Middelhavsdietten. Hvitløk, oliven, olivenolje, tomater, spekeskinke i tynne skiver og viner i verdensklasse. Dette er kjenntegn for det spanske kjøkken, som på mange måter er både misforstått og lite kjent i forhold til sine Franske og Italienske naboer.

Middelhavsdietten

Dersom Italienerne hadde dratt til Sør-Amerika og Spanjolene til Nord-Amerika, ville kanskje amerikanerne spist paella i stedet for pizza, eller jamon serrano i stedet for prosciutto. Italia, Frankrike og resten av Europa kan takke Spania for å ha introdusert de mange ingrediensene vi i dag tar for gitt. Tomater, poteter, mais, sjokolade, chili og paprika er noen av matsortene som ikke fantes før Columbus fant frem til Amerika på slutten av 14-hundretallet.

Tomaten ble brakt til Spania rundt 1520 og senere ført til Napoli, som var under spansk herredømme på samme tid. Poteten ble dyrket av munker i Sevilla rundt 1539, og det blir sagt at det var restene av den skibrudne Spanske Armada som brakte poteten til Irlands kyster i 1586.

Det Spanske kjøkken bruker mange av de samme basismatvarene som i Provence og Italia. I tillegg er de blandet sammen med de eksotiske smakene brakt til Spania av Maurerne som hersket i Spania i nesten 800 år. Mange reisende har oppdaget at de kan finne likheter mellom spansk mat det marokkanske kjøkken, rett på andre siden av Gibraltarstredet.

Arven etter maurerne gjør seg f.eks gjeldende i bruken av nøtter og krydder, som safran, kanel, muskat og sesam i alle slags retter. Men det er mange forskjeller. I spansk kokekunst bruker man i stor utstrekning både svinekjøtt, skinke og pølser – mat som er forbudt i den muslimske dietten.

Tro heller ikke at spansk mat er det samme som Mexikansk eller Sør-Amerikansk. Ikke let etter tortillas, fajitas, salsa eller chili på menyen.

Rioja
Les mer om Spansk Vin

artisjokker
Grønnsaker og Frukt i Spania: En oversikt

 

spansk mat og vin
Mat-oppskrifter fra Spania

 

© 2005 - Spanialink