5
Don Quijote
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Don Quijote

Don Quijote de la Mancha av Miguel de Cervantes, det mest berømte og bevarte verket innen spansk litteratur. Fra 1600-tallet, er dette en av de tidligste romanene skrevet på et moderne europeisk språk, og som obligatorisk skolepensum er boken sterkt knyttet til den spanske folkesjelen.

Don Quijote

Historien handler om reisene og eventyrene til Don Quijote og hans trofaste følgesvenn, Sancho Panza. Alonso Quijano eller Quesada er en mer eller mindre vanlig spanjol som bestemmer seg for å ta tittelen Don Quijote de la Mancha, og bli en stolt og verdig ridder. Deretter vanderer han rundt i Spania på sin tynne hest, Rocinante, kjemper mot urettferdighet og hjelper de undertrykte.

De fleste anser ham som mer eller mindre gal. Han tror at vanlige gjestehus er overdådige slott, og landsens jenter tar han for vakre prinsesser. Vindmøllene forveksler han med store giganter tilhørende onde trollmenn. Han innbiller seg at en bondekone er Dulcinea del Toboso, jomfruen som han har sverget sin troskap og kjærlighet til.

 

Sancho Panza, hans enkle væpner, innser at herren hans er en smule gal, men han spiller med, i håpet om å bli rik. Han ser seg for eksempel enig med Quijote at Dulcinea hverken er så vakker eller velduftende som hun burde være, men at dette kommer av ”de onde” har kastet en forbannelse over henne. Oppdraget blir derfor å bryte denne forbannelsen.

Impulser til kunstnere og forfattere:

Romanens posisjon i litteraturhistorien har gitt den stor innflytelse. Don Quijote har gitt inspirasjon til en lang rekke illustratører og malere som Gustave Doré, Pablo Picasso, Salvador Dali og Antonio de La Gandara. I tillegg har romanen også blitt filmatisert en rekke ganger, en versjon av Orson Welles aldri ble fullført.

Selve boken kan lastes ned som en e-book gratis under Gutenberg-prosjektets hjemmesider (på engelsk).

 

Don Quijote


Bo som en ekte ridder på et spansk slott! Les om Paradores

Språkreiser

Språkskoler i Spania

Reisehåndbøker til Spania

spania guide

bankkonto spania

Bilder fra Spania

Linker

kart
Finn kart over Spania

Videre med tog etter landing?

tog fra flyplassen

Se Spanialinks tog-informasjon

Tilbake til hovedsiden

 

 

© 2005 - Spanialink