5
Madrid
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Guide til Madrid – Den Spanske hovedstaden

Madrid var hovedstaden i riket hvor solen aldri gikk ned, da Spania var på sitt mektigste. Pompøse historiske bygninger er likevel ikke nødvendigvis hovedgrunnen til å legge reiseruten innom Madrid.

guide madrid

Konstruert strategisk i sentrum av av landet, med relativt korte distanser til alle deler av Spania ble byen grunnlagt som hovedstad for imperiet i 1561. Uten noen elv, frodig terreng eller havn var det ikke noe naturlig valg. Omkringliggende byer som Toledo, Segovia og Valladolid var allerede store og betydningsfulle, og Madrid var ikke så mye mer enn en landsby. Felipe 2 ønsket å starte med blanke ark i en by hvor kirken og adelen ikke allerede hadde et mektig fotfeste.

Siden Madrid derfor er relativt ”ny”, kan man finne mye eldre og vakrere arkitektur i mange andre spanske byer, selv om Madrid også har sine palasser og sjarmerende plasser. Kongen av Spania hersket på sitt mektigste over Nederland, Østerrike, deler av Italia og store deler av Amerika. Det er fra denne perioden de fleste av de monumentale bygningene i sentrum stammer fra, og som kalles for ”Habsburgernes Madrid”. Viktige attraksjoner er:

Puerta del Sol: ”Solporten” var det absolutte midpunktet i det spanke imperiumet, og foran rådhuset kan man finne en liten plakett hvor det står ”Km 0” – fra dette punktet ble alle landets veier målt opp.

Madrid uteliv

Plaza Major: Dette er Madrids ”storstue”, hvor man kan nyte Spanias dyreste kopp kaffe, eller rusle rundt i svalgangene og føle på folkelivet.

Palacio Real: En koloss bygget i barokk stil på en høyde med flott utsyn over de kongelige jaktmarkene i ”Casa de Campo”. Det kongelige slott i Madrid huser over 2800 rom, og du kan besøke rundt 50 av dem.

I tillegg til disse ”hovedattraksjonene” vil du finne en masse koselige små plasser og gater, og sentrum er ikke større enn at du kan rusle rundt på kryss og tvers et par ganger uten å gå deg bort. Dersom du har tid, bør du også ta en tur innom Retiroparken, som byr på folkeliv og avslappet atmosfære.

 

Du finner tre av verdens viktigste kunstmuseer i Madrid. De kalles for ”de tre store”; Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza og Reina Sofia. De er naturligvis for omfattende til at du vil kunne se allt på en weekend, så pass på å få med deg godbitene. Velazques ”Las Meninas”, Picassos ” Guernica” og Goyas ”El Dos de Mayo” er viktige malerier som alle spaniafans bør kjenne til.

 

Nå som vi har tatt for oss attraksjonene er det viktigste igjen: Atmosfæren og folkelivet er kanskje den viktigste grunnen til å besøke Madrid. På søndager kan man oppleve markedet El Rastro som fra ti-tiden dekker en hel bydel rett sør for Plaza Major. Om du ikke er på jakt etter noe bestemt, er dette om ikke annet en interessant studie i ansiktsutrykk og kroppsspråk, men pass på verdisakene.

Ellers er det etter at solen har gått ned at Madrid virkelig gir seg til kjenne og de forskjellige bydelene våkner til liv. Her er noe for alle; hetroseksuelle kan boltre seg i Chueca og Malsana, snobbene i Salamanca, de rike og berømte i La Latina og i sentrum rundt Plaza Ana er det en god blanding. Studenter har ofte ”vorspiel” som hjemme i Norge først (billigere), eller man samles på en bar eller tar en ”tapas-runde” før man går ut på disko/nattklubb i ett-tiden. Madrid er en by med mange forskjellige mennesker fra ulike kulturer, så det er en spennende by å gå ut i og atmosfæren er vennlig. Mange holder det gående til Metroen åpner i seks.tiden på morgenen, tar frokosten på en bar, før man går hjem for å få seg litt søvn.

Prado Madrid


Guide til Barcelona
Guide til Valencia
Guide til Toledo
Topp 7 reisemål-guide
Guide til strendene i Spania

NB!! Norwegian har nå direkterute mellom Oslo og Madrid:

Flere ressurser på Spanialink:

Metro Kart Madrid
Last ned gratis Metrokart over Madrid

Bykart Madrid
Last ned gratis Bykart over Madrid

 

foto/index.htm
Bilder fra Madrid

fly barajas
Les mer om flyreiser til Madrid Barajsas

kart
Se flere kart over Spania

hoteller costa blanca
Overnatting og hoteller i Spania fra A til Å

eiendomsmarkedet costa blanca
Les mer om eiendomsmarkedet i Spania

spanske tomater
Ikke bare lefseklining
! Les mer om Spanske mat-ingredienser.

Linker til museene i Madrid:

Museo del Prado

Museo Thyssen-Bornemisza

Museo de Arte Reina Sofia

Andre nyttige linker til Madrid:

Den norske Ambassade i Madrid

Le Cool - se hva som skjer på byen (på eng.)

In-Madrid - internettside for utlendinger i Madrid (på eng.)

Pepecar bilutleie - Billig Leiebil (på sp.)

Bilder fra Spania

2006 - Spanialink