5
Toledo
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Guide til Toledo

Cervantes beskrev Toledo som Spanias ”hjørnesten”, og lyspunktet blant alle byene i landet. Byen har spilt en viktig rolle opp gjennom Spanias historie, som både religiøst og politisk sentrum. Den er også kjent for å være byen med de tre kulturer med kristne, jødiske og muslimske samfunn side om side innenfor bymurene.

guide toledo

 

Byen er strategisk plassert på et lite fjell, omkranset av elven Tagus på tre sider. Toledos rike historie har satt sitt preg på byen, med historiske og religiøse bygninger rundt hvert gatehjørne. Det hersket en religiøs toleranse i byen, som hadde store jødisk og muslimske samfunn inntill de ble kastet ut av Spania i 1492. Du vil derfor kunne finne flere viktige religiøse minnesmerker, som Synagogen Santa Maria la Blanca og moskeen Cristo de la Luz.

 

Miksen av kulturer hadde en gunstig kulturell innvirkning. Flere akademiske og filosofiske verk på arabisk og hebraisk ble oversatt til Latin på 1200-tallet, noe som gav resten av Europa betydningsfull lærdom.

Maurerne hersket i 373 år i byen, og hadde stor innflytelse på byens utforming. Den laberynt liknende bydelen er lett å gå seg vill i, med sine smale bratte gater. I 1085 ble Toledo erobret av spanskekongen, og den muslimske innflytelsen forsvant gradivis.

Den imponerende gotiske katedralen i Toledo ble påbegynt i 1216 som sete for erkebiskopen i Spania. I 1519 nådde byen sitt høydepunk som den viktigste byen i verden, som hovedsete for det sterkt voksende spanske imperiet.

Atmosfæren i dagens utgave av byen bærer preg av å være nærmest utdødd, med kun turisme som eneste levevei. Det er litt trist, med tanke på byens rike historie, at byen har lidd samme skjebne som mange andre ”turisperler” som helt har blitt overlatt til masseturismens kyniske utnyttelse. Likevel – dersom du velger å overnatte i byen vil du bli overrasket, for på kvelden kommer lokalbefolkningen ut, og man kan fremdelses fornemme at byen har en puls og at den faktisk fortsatt lever. De fleste besøkende er dagsturister fra Madrid, og opplever ikke dette. En overnatting er derfor så absolutt å anbefale dersom du vil få med deg mer av byen enn de største turistfellene.

Selve severdighetene kan du lese mer om i guidebøkene, men kort fortalt er hele byen som et museum, og den er ikke større enn at du kan gå på kryss og tvers et par ganger. Det tar som regel ikke så lang tid før man støter på bymuren, og allt er dessuten veldig bra skiltet opp med piler til de viktigste minnesmerkene (jeg antar at innbyggerne ble leie av å svare på de samme spørsmålene hele tiden). Er du glad i søtsaker, bør du sikre noen eksemplarer av byens marsipan som er kjent over hele Spania for å ha god kvalitet.

En annet punkt som er verdt å nevne om Toledo, er at byen har vært sentrum for smedkunsten i Spania. En hemmelig legering gjorde at Toledo-smedene kunne smi sverd med mye hardere stål enn alle andre, noe som selvfølgelig gjorde at alle kongelige og adelige i Europa med respekt for seg selv måtte sikre seg et av disse. Sverdene har derfor blitt verdenskjent, selv de japanske samuraier skal ha reist til Toledo for å skaffe seg sverd. Smedkunsten har blitt holdt ved like, og i dag får du et rikelig utvalg i flere av byens gavebutikker.

Transport:

De fleste besøkende vil antakeligvis enten komme som dagsturist fra Madrid, ca. 2 timer med buss, eller via landeveien med bil. Bussene er bekvemmelige, men vær oppmerksom på at selve busstasjonen ligger nedenfor byen, og at det er en god klatretur før man kommer seg opp i sentrum. Lokalbuss opp til byen kan derfor være å anbefale. Bussen til Toledo går fra en metro/busstasjon i Madrid som heter Mendez Alvaro..

Guide til Madrid
Guide til Barcelona
Guide til Valencia
Topp 7 reisemål-guide
Guide til strendene i Spania

Bilder fra Spania

 

 

© 2005 - Spanialink