5
Skatt i utlandet
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Skatt i Spania: Guide til registrering i det spanske skattesystemet

skatt i spania

Alle enkeltpersoner og firmaer som skal betale skatt til Spania, er nødt til å registrere seg i det spanske skattesystemet og få et registreringsnummer (NIE). Dette kan kan innebære noen timer i kø utenfor en spansk politistasjon.

Norge, som deltager i EEC (European Economic Area) stiller på lik linje som alle andre EU-borgere og fritt bo og jobbe i Spania uten å registrere seg som resident dersom man ikke oppholder seg i landet mer enn tre måneder av gangen. For å registrere seg i det spanske skattesystemet trenger man derfor ikke å være resident i Spania – norsk pass er tilstrekkelig som ID.

skatt i spania

NIE - hva trenger jeg det til?

Typiske områder hvor man får bruk for NIE i Spania:

Ansettelse i en spanskregistrert bedrift

Kjøp av bolig/eiendom

Kjøp av bil

Åpne bankkonto

Registreringen

Selve registreringen gjør du unna på en spansk politistasjon. Du trenger å fylle ut to identiske skjemaer som du får utdelt. Etter å ha fyllt ut skjemaet, leverer du det samme sted sammen med en kopi av passet (husk å ha med det originale passet). Du får det ene skjemaet stemplet i retur, og deretter går det inntill 40 dager før du får ditt registreringsnummer i posten (til adressen du oppgav på skjemaet).

Et par gode råd:

Det er alltid lange køer når det gjelder alle byråkratiske prosesser som utlendinger må gjennom, spesiellt i de store byene. Regn med å stå et par timer i kø, og vær derfor nøye med å ha med alle nødvendige papirer. Dersom ikke allt er korrekt er det tilbake i rekken og nye timer med kø. De tillater ikke at du fyller ut skjemaene inne i lokalet.

Sjekk ut innenriksministeriet for siste oppdatering om registreringsprosessen (spansk):

www.mir.es/

Det finnes ikke noe kø-lapp system, så det er nødvendig å stå fysisk i køen helt til du kommer frem til skranken. Ta med deg en klappstol dersom du er dårlig til bens, eller en god bok dersom du er av den utålmodige typen. Politiet gjør som regel allt de kan for å diskriminere de fra mer fjerntliggende land så det er ikke uvanlig at de plukker ut EU-innbyggere, og lar de gå foran de andre. Selv om køen ofte ser avskrekkende lang ut (jeg for min del talte 150 mennesker foran meg) og strekker seg over flere gatekvartaler går den forbausende nok rimelig greit fremover (det er omtrent som å gå stå i kø på vinmonopolet på Oslo City på nyttårsaften).

Disse er erfaringene er hentet fra Madrid, men det kan godt hende at det spanske politiet er mer service-vennlig andre steder i Spania.

Hjelp til å registrere seg

Det er helt vanlig å benytte seg av hjelp til å ta seg av det spanske byråkratiet. De fleste byer i Spania har denne typen "fiksere" som tar seg av allt det praktiske. Det kan gjerne være advokatkontorer eller service-bedrifter som har spesialisert seg på å hjelpe utlendinger med praktiske utfordringer i begynnelsen. Prisen blir avtalt på forhånd, og det er gjerne ikke dyrt tatt i betraktning allt stresset du ville hatt dersom du skulle gjort allt selv. Sjekk gjerne med nordmenn som allerede bor i området du skal bosette deg for å finne et pålitelig firma.

Les mer på Spanialink om dette:

inntektsskatt
Inntektsskatt i Spania: Les mer om hvordan det spanske skattesystemet fungerer.

bank
Les om hvordan å opprette konto i en spansk bank!

offshore
Har du tenkt på fordelene ved å opprette konto i et såkallt skatteparadis? For folk som ofte er på reisefot kan det ha sine fordeler med en offshore bankkonto når man flytter fra et land til et annet. Les mer...


Offshore investeringer er ikke bare for profesjonelle investorer. Les mer om hvordan du gjennom en pensjonsforsikring kan sørge for at pengene er trygt plassert også når du er i utlandet, med minst mulig skatt. Les mer...

eiendomsmarkedetbolig spania
Lei av raggsokkene? Kanskje du bør pakke snippsekken og finne deg en bolig i Spania. Les mer om eiendomsmarkedet i Spania - boble eller god investering?

leie leilighet
Hva med å leie drømmeleiligheten eller boligen i stedet for å investere? Boligmarkedet i Spania ligger skyhøyt i pris, og det samme gjelder til dels også leiemarkedet. Men det er en ting som gjelder; beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet...

pensjon i spania
Din pensjon: Et puslespill dersom du har bodd og arbeidet i flere ulike land. Vis ser nærmere på hvordan pensjonen blir beregnet. Les mer..

helseforsikring
Vi har sett nærmere på helseforsikring i utlandet. Hva bør du du se etter og hvilken type er riktig for deg.

forsikring
Hvilken forsikring bør du velge? Noen eksempler på de mest poulære og etterspurte forsikringsdekningene blant nordmenn i Spania. Les mer..

 

Flere ressurser på Spanialink:

Linker til Spania

Bilutleie

Tilbake til Hovedsiden

spanialink

 

© 2006 - Spanialink