5
Forsikring i utlandet
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Privat helseforsikring i Spania – hvilken avtale bør jeg velge?

helseforsikring

Å navigere mellom en mengde tilbud om privat helseforsikring for utenlandsbaserte nordmenn kan være frustrerende. Vi ser nærmere på hva du bør legge vekt på.

Helseforsikring i Spania

For mange utenlandsarbeidene nordmenn er valget enkelt. Arbeidsgiveren bestemmer forsikringene som en del av en ”utenlandspakke” når  man blir sendt utenlands.

Uheldigvis eller heldigvis, avhengig av hvordan du ser på det - mange utenlandsbaserte nordmenn som arbeider eller bor i Europa må gjøre grunnarbeidet selv. Dersom du ser etter forsikring på egen hånd, vil finne at det er mange forsikringsselskaper som fokuserer på expat-markedet.

Å ta en beslutning

Det kan ofte virke som om forskjellene mellom de ulike typene forsikring er små, så hvordan ta den endelige beslutningen ?

Etter å ha lest gjennom en mengde brosjyrer blir man ofte ikke noe klokere når det gjelder hvilket produkt som er det rette. Det kan lønne seg å gå tilbake til utgangspunktet. Det handler ikke om produkter eller selskaper, men hvilke behov du har.

Det å velge det rette forsikringsområdet er den første oppgaven. Denne beslutningen kan ha innflytelse på om man bør velge en standard plan eller en mer utvidet forsikring. Dersom du f.eks har tenkt til å flytte til Spania på fast basis, kan det hende at du klarer deg med en standard sykedekning. Dersom du gjennom arbeidet ditt oppholder deg i flere land og verdensdeler kan det lønne seg med en utvidet dekning.

Du kan se nærmere på tilleggsdekninger, som f.eks tannlegedekning, dekning for samboer og/eller barn, dekning for graviditet etc. Alle dekningene kan være med på å øke premien, så det er viktig å balansere behovene og størrelsen på lommeboken. 

Enkelte går gjennom livet uten stort sett aldri å gå til lege, andre har behov for jevnlige undersøkelser. Lag en prioritert liste over hva som er viktig for deg.

Generellt vil du få dekket legehjelp og sykehusopphold ved nærmeste tilgjengelige senter hvor du kan motta behandling. Hva om du f.eks. ønsker å bli behandlet i Norge ? Det finnes valg som gjør dette mulig, men pass på å lese allt med ”liten skrift”.

Er de største aktørene alltid de beste ?

Ikke alltid, i noen tilfeller kan større forsikringsselskaper bruke lenger tid på administrasjonen, noe som kan forlenge tiden det går før du mottar utbetalingen.

Det er en rekke førsteklasses nisje-selskaper som fokuserer på ”eksil-boende” i Spania og andre land. Disse inkluderer William Russel Group, Bupa International, InterGlobal Insurance Services, GoodHealth, ALC (à la carte healthcare) og ExpaCare

Generellt bør krav om dekning bli oppgjort innen 14 dager, og enkelte selskaper betaler ut ekstra penger dersom kundene må vente lenger utover dette.

Utenlandsbaserte nordmenn bør søke råd hos en uavhengig rådgiver, som ikke er bundet i forhold til enkeltselskaper, før han tegner avtalen.

Les mer på Spanialink om dette:


Vi har sett nærmere på helseforsikring i utlandet. Hva bør du du se etter og hvilken type er riktig for deg.

eiendomsmarkedetbolig spania
Lei av raggsokkene? Kanskje du bør pakke snippsekken og finne deg en bolig i Spania. Les mer om eiendomsmarkedet i Spania - boble eller god investering?

leie leilighet
Hva med å leie drømmeleiligheten eller boligen i stedet for å investere? Boligmarkedet i Spania ligger skyhøyt i pris, og det samme gjelder til dels også leiemarkedet. Men det er en ting som gjelder; beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet...

inntektsskatt
Inntektsskatt i Spania: Les mer om hvordan det spanske skattesystemet fungerer.

bank
Les om hvordan å opprette konto i en spansk bank!

 

pensjon i spania
Din pensjon: Et puslespill dersom du har bodd og arbeidet i flere ulike land. Vis ser nærmere på hvordan pensjonen blir beregnet. Les mer.

Flere ressurser på Spanialink:

Linker til Spania

Bilutleie

Tilbake til Hovedsiden

spanialink

2005 - Spanialink