banker og konto i Spania
 

Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Guide til banker og konto i Spania

bankkonto spania

 

Vi har sett nærmere på opprettelse av bankkonto i Spania og hvilke ulige typer banker som finnes. Det er en god del likehtstrekk med norske banker, men også en del forskjeller som man bør være oppmerksom på.

Bankkonto i Spania

Å åpne bankkonto

Det er to typer banker i Spania; sparebanker og vanlige forretningsbanker. Sparebanker tilbyr de samme tjenestene som vanlige banker, men er ikke børsnotert. Utbytte blir av Sparebankene utbetalt til sosiale, utdanningsmessige, vitenskaplige og kulturelle prosjekter. Dersom du ser etter denne typer banker, se etter Caja de ahorras på utsiden.

For åpne en brukskonto eller sparekonto i en spansk bank, trenger du enten pass eller ditt residentkort (NIE). Du trenger å fylle ut relativt få skjemaer, og det meste av dette arbeidet blir tatt hånd om av de bankansatte.

Alle de viktigste nasjonale bankene, samt de fleste regionale tilbyr nettbank.

Det er ikke uvanlig at du får spørsmål i banken om hvilken type konto du ønsker å åpne. De vanligste er å åpne et kundeforhold med et brukskonto, men spør dersom du vil hekte på en sparekonto med det samme (som gir høyere rente).

Dersom du befinner deg i Spania som ikke-resident må du fylle ut et skjema annenhvert år som bekrefter at du fremdeles er ikke-resident.

Bankfillialer

De bankansatte i Spania er som regel avslappet og effektive, og du blir oftest møtt med god hjelp og kundeservice. I motsetning til de fleste andre land, er det vanlig at de bankansatte viser at de kjenner deg igjen etter noen besøk, og gjerne tiltaler deg med navn.

De nasjonale bankene har fillialer i alle større og i de fleste mindre byene. Hver region har i tillegg sine egne bank-kjeder med fillialer i alle byer.

Bank-tider:

Mandag – Fredag: 09.00 – 14.00

Lørdag: 09.00 – 13.00

 Betalingsmetoder

 Kort

Du får vanligvis tilbud om et betalingskort når du åpner konto. De vanligste kortene er Visa eller Mastercard, som blir brukt som alle andre kort, hvor kjøp blir direkte debitert din konto ved bruk. Din fire-sifrede PIN-kode får du enten forseglet i banken, eller du får den tilsendt i posten. Selve kortet gjelder ikke som ID, slik at ved kjøp i vanlige butikker, restauranter etc. må man vise enten pass eller residentkort.

Du kan benytte ditt norske betalingskort i de fleste minibanker (caja automatico) og butikker, men mange steder er de ikke vant til at selve kortet inneholder ID, og vil spørre om pass i tillegg.

Direkte debit

Automatisk trekk fra konto blir som oftest brukt til å betale regelmessige regninger som vann, elektrisitet og telefon. Når du f.eks åpner en telefonlinje, vil du få et skjema hvor du oppgir opplysningene om din bank og bankkonto, slik at regningene blir trukket automatisk fra din konto.

Kontanter

Minibanker finnes overallt i større og mindre byer. Du kan spare en del i gebyr ved å benytte ”din” banks minibanker.


Offshore investeringer er ikke bare for profesjonelle investorer. Les mer om hvordan du gjennom en pensjonsforsikring kan sørge for at pengene er trygt plassert også når du er i utlandet, med minst mulig skatt. Les mer...

Overføringer

Det enkleste er å benytte internettbanken. Spanske bankkontonummer er ikke 11-siffrede som de norske, men delt opp, der de forskjellige leddene representerer ulike koder for f.eks. din bankfillial. Dersom du flytter, og ønsker å benytte en ny bankfillial vil du få et nytt kontonummer. Selve overføringen av penger skjer på samme måte som overføringer med norsk internettbank, litt mer klønete pga. de overnevnte kontonummerne, men når du har registrert en mottaker kan du lagre den, slik at du ikke behøver å fylle i sifrene hver gang. Dersom du f.eks skal overføre fra en norsk konto, spør du banken din om swift-kodene for utenlandske overførsler. En bakdel med det spanske banksystemet kan være at mange henvendelser må gjøres ved direkte oppmøte i banken på den ”gode gamle måten”, i forhold til Norge hvor vi er vant med at bankene helst vil ordne mest mulig på nett eller telefon.

Av flere grunner kan det lønne seg å se nærmere på hva en offshore konto har å tilby enten som alternativ eller tillegg til din spanske bankforbindelse, se egen artikkel om dette temaet.

De største spanske bankene:

la Caixa
902 200 202
www.laCaixa.es

BBVA
917 416 904
www.grupobbva.com

Grupo Banco Popular
915 207 900
www.bancopopular.es

Santander Central Hispano
902 242 424
www.gruposantander.com

Solbank
902 343 999
www.solbank.com

Les mer på Spanialink om dette:

skatt i spania
Registrering og obligatorisk oppmøte ved først å stå i kø utenfor en politistasjon, gjerne i brennende hete i flere timer. Les mer om hvordan du registrerer deg i det spanske systemet.

leie leilighet
Hva med å leie drømmeleiligheten eller boligen i stedet for å investere? Boligmarkedet i Spania ligger skyhøyt i pris, og det samme gjelder til dels også leiemarkedet. Men det er en ting som gjelder; beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet...

forsikring
Hvilken forsikring bør du velge? Noen eksempler på de mest poulære og etterspurte forsikringsdekningene blant nordmenn i Spania. Les mer..

offshore
Har du tenkt på fordelene ved å opprette konto i et såkallt skatteparadis? For folk som ofte er på reisefot kan det ha sine fordeler med en offshore bankkonto når man flytter fra et land til et annet. Les mer...

helseforsikring
Vi har sett nærmere på helseforsikring i utlandet. Hva bør du du se etter og hvilken type er riktig for deg.

inntektsskatt
Inntektsskatt i Spania: Les mer om hvordan det spanske skattesystemet fungerer.

Flere ressurser på Spanialink:

Linker til Spania

Bilutleie

Tilbake til Hovedsiden

spanialink

2006 - Spanialink